Легальна робота в Європі

Як отримати громадянство в Польщі на підставі шлюбу?

1557

Все о работе в офисе: очень хорошая  зарплата и  работа

Польща – країна перспектив та можливостей. Багато українців їдуть на навчання або на роботу в Польщу, а згодом хочуть залишитися жити там на постійній основі. Це не дивно, скільки рівень життя в Польщі досить високий і прогресивно зростає, а громадяни країни отримують все більше прав, пільг та можливостей від уряду країни. Саме тому, все частіше виникає проблема отримання громадянства українцями в Польщі. Сьогодні ми розповімо вам досить цікавий та поширений спосіб отримання громадянства на підставі шлюбу.

Для того, щоб отримати польське громадянство, не потрібно відмовлятись від українського, й перебуваючи в Польщі, можна бути особою з подвійним громадянством, тобто біпатридом. Документи на отримання громадянства Польщі можна подавати не самостійно, а через консула або посередництва воєводи.

Одним з найпоширеніших способів отримання польського громадянства є укладання шлюбу з громадянином цієї держави. Багато іноземців вважають цей спосіб найпростішим, і часто укладають фіктивні шлюби з поляками, щоб залишитись жити в країні. Проте, щоб з’ясувати, як же ж отримати громадянство Польщі на підставі шлюбу, потрібно розглянути всі деталі та нюанси.

Коли іноземець планує взяти шлюб із громадянином Польщі, то одразу виникає низка запитань, які стосуються юридичного аспекту, зокрема – де укладати такий шлюб? Які документи потрібно мати? Яку візу повинен мати іноземець, щоб укласти шлюб з громадянином Польщі?

Зареєструвати шлюб з громадянином Польщі, українець може як і в себе на Батьківщині, так і в Польщі. Якщо наречені обирають другий варіант, то укладання шлюбу можливе через місяць після подачі потрібних документів. Для початку треба знати, що одруження в Польщі регулюється, як і в більшості країн світу, сімейним і опікунським кодексами. Тут зареєструвати шлюб можна двома способами:

  • в цивільній формі - звернувшись в польський «РАЦС» - Urząd stanu cywilnego (USC);
  • в конфесійній формі - пройшовши церемонію вінчання в церкві.

Згідно з польським законодавством, легальними вважатимуть і ті шлюби, що укладені в Управлінні цивільного стану і ті, які були взяті в костелі чи іншій церкві. Позаяк, який спосіб укладання шлюбу ви б не обрали, і в USC, і в костел вам знадобляться одні і ті ж документи.

Які документи потрібні для реєстрації шлюбу іноземця з громадянином Польщі?

Для того, аби іноземець зміг укласти шлюб із громадянином Польщі, майбутньому подружжю потрібно подати в Управління цивільного стану заяву від обох сторін про намір взяти шлюб. Крім того, іноземець повинен прикріпити до заяви також наступний пакет документів:

  • Документ, що засвідчує особу з фотографією (копія закордонного паспорту);
  • Копія свідоцтва про народження з польським перекладом;
  • Довідка з країни походження про можливість вступу в шлюб з польським перекладом (даний документ засвідчує, що, згідно з законодавством країни походження, дана особа може вступити в шлюб, тобто на даний момент вона не перебуває у шлюбі і не оголошена недієздатною).

Варто пам’ятати, що на момент укладання шлюбу, іноземець повинен легально перебувати на території Польщі (будь-яка віза, біометричний паспорт, карта полка чи побуту). Після укладення шлюбу в Польщі подружжя отримують свідоцтво про шлюб, яке документально підтверджує факт одруження.

Чи отримаєте ви громадянство після одруження з громадянином Польщі?

Важливо знати тим, хто укладає шлюб з громадянином Польщі, що ви не отримаєте відразу громадянство, оскільки шлюб є недостатньою підставою для отримання громадянства в Польщі. Щоб отримати громадянство сусідньої країни, потрібно виконати певні умови.

Необхідні умови для отримання громадянства в цьому випадку:

  • перебування іноземця у шлюбі з громадянином Польщі щонайменше 3 роки (з дня офіційної реєстрації шлюбу);
  • легального проживання іноземця в Польщі на основі дозволу на проживання протягом не менше 2 років;
  • наявність задокументованого знання польської мови (сертифікат про знання мови видається після проходження обов'язкового тестування).

Польський уряд з обережністю відноситься до шлюбів поляків із іноземцями тому, що часто такі шлюби бувають фіктивними.

Який шлюб вважають фіктивним?

  • один з подружжя прийняв в подарунок майно в обмін на шлюб (якщо це не випливає із звичаю прийнятого в конкретній державі або соціальних групах);
  • подружжя не проживають разом;
  • подружжя ніколи не зустрічалися до вступу в шлюб;
  • подружжя не говорить мовою, зрозумілою для обох;
  • свідчення подружжя щодо їх особистих даних і інших істотних обставин, які їх стосуються, не співпадають.

Щоб перевірити на справжність шлюбу, консул може телефонувати до обох із подружжя (іноді по декілька разів на день), запрошувати подружжя на розмови, де можуть ставити питання особистого характеру (зазвичай опитують окремо і чоловіка, і дружину), а також запрошують інших членів родини на допит.

Чи потрібно здавати тест на знання польської мови для отримання громадянства на підставі шлюбу?

Згідно з польським законодавством, усі особи (окрім неповнолітніх дітей), які хочуть отримати польське громадянство, зобов'язані знати польську мову. При цьому, знання мови має бути підтверджено відповідним сертифікатом, отриманим після складання державного іспиту або свідоцтвом про закінчення школи (наприклад, базової, середньої або вищої), у Польщі або свідоцтвом школи за кордоном з польською мовою навчання.

Які документи необхідні для отримання польського громадянства на підставі шлюбу?

Отже, якщо всі три умови виконано - ви проживаєте на території Польщі безперервно протягом не менше двох років на підставі дозволу на проживання та перебуваєте у шлюбі з поляком/полячкою протягом не менше трьох років і маєте сертифікат про знання польської мови, тоді ви можете сміло клопотати про надання вам громадянства Польщі.

Для цього необхідно надати воєводі за вашим місцем проживання наступні документи:

  • одну заповнену заяву про визнання громадянином Польщі польською мовою;
  • 1 фотографія ;
  • оригінал або засвідчена копія свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану (свідоцтва про шлюб);
  • посвідчена копія дійсного документа, що посвідчує особу та громадянство (закордонний паспорт, виїзний документ);
  • посвідчена копія дозволу на постійне місце проживання, поселення або проживання довгострокового резидента ЄС;
  • посвідчена копія дозволу на проживання, виданого воєводою;
  • офіційне підтвердження знання польської мови (свідоцтво про закінчення школи в Польщі, свідоцтво про закінчення школи за кордоном з польською мовою навчання або сертифікат, виданий Державною комісією з сертифікації знання польської мови як іноземної мови);
  • заява про дати виїзду з Польщі та повернення, а також місцях перебування за кордоном в необхідні періоди безперервного проживання (тобто на протязі 2-х років);
  • документ, що підтверджує польське громадянство чоловіка/дружини (наприклад, паспорт);
  • довідку про сплату державного мита за видачу рішення про визнання громадянином Польщі.

Гербовий збір за рішення про надання польського громадянства складає 219 злотих. Ця сума може бути повернена у разі негативного рішення за заявою особи, яка звернулася за отриманням громадянства.

Сама справа про надання громадянства повинна бути вирішена не пізніше, ніж за один місяць з дня подачі всіх документів. У разі особливо складних випадків рішення має бути прийняте протягом двох місяців.

Поделитись
Дзвоніть прямо зараз
+38 (067) 362 04 74
+38 (050) 371 98 00
+38 (093) 951 22 27
Задати питання